En oktoberdag på stranden vid Nulltjärn. Utsikt mot Kyrkstensfjället. Foto: Lena Kallstenius

Välkomna till Reidar och Kerstin på Nulltjärnsgården.

 

   -- 7. (Reidar, Kerstin och renen Olle. Foto: Karin Lar...)   -- 6. (Reidar berättaren, vid Tomastjärnen. Foto: Lena...)   -- 5. (Reidar, en kvällstund i kåtan. Foto: Kerstin Ed...)   -- 2. (Kerstin och Jämthunden Stoj. Foto: Lena Kallste...)   -- 4. (Föräldrarnas första hem i Nyhemmen. Foto: Kerst...)   -- 8. (Reidar och Kerstin framför gammal kåta)   -- 1. (Kerstin på kalvmärkning i Ljungris)   -- 3. (Kerstin på fjällvandring ovanför Stensdalen. Fo...)

Reidar är född och uppvuxen i Vålådalen där hans släkt har levt i flera generationer och hans hustru Kerstin är från Boda kyrkby i Dalarna och kom första gånger till Vålådalen i mitten på 70-talet. Reidar har bott i närområdet i många år och har två döttrar. Kerstin återvände för några år sedan och tillsammans så flyttade de tillbaka till Vålådalen och bor där i Reidars föräldrahem.

Vi bestämde att gemensamt satsa på en verksamhet vid Nulltjärnsgården och nu har vi äntligen kommit igång. Arbetet på Nulltjärnsgården kommer att kombineras med rennäringen. Nulltjärnsgården är ett företag inom natur- och kultur turism med samisk inriktning. Vår tanke med företaget är att låta människor uppleva samisk kultur och traditioner, höra berättas samisk historia om hur livet var förr för en samisk renskötarfamilj. Som aktiv renskötare i Handölsdalens sameby är Reidar väl förtrogen också med dagens renskötsel och de villkor som gäller. Genom att låta våra gäster delta aktivt i olika sysslor som förekommer under året så bidrar vi till att sprida information om det samiska livet.  Det är viktigt att bevara gamla traditioner och sätt att se på naturen och livet när det fortfarande är nedärvd kunskap.