Oktobersnö på Kyrkstensfjället. Foto: Lena Kallstenius

Var med och upplev vardagen för en renskötarfamilj.

Hur såg året ut för en renskötarfamilj? Vi vill beskriva det genom att låta dig vara med och själv göra de saker som var nödvändigt för familjens överlevnad i väglöst land. Kunskaper som inte kan läras ut i ett klassrum utan som är nedärvda från generation till generation. Dessa kunskaper som riskerar att gå förlorade om vi inte fortsätter och för dem vidare till kommande generationer.
Här erbjuder vi reseupplevelser så att du ska få möjligheten att praktiskt ta del av denna kunskap. Naturligtvis omsorgsfullt
paketerat så att du ska få med dig en kunskap, ett minne och kanske också en större insikt om en del av vårt lands historia.

 

-- Röker kött i kåtan (Hänger kött för rökning i kåtan)

Var med och rök din egen Souvas.
Bilden visar hur köttet hänger i kåtans övre del under rökningen. Här får du vara med när vi röker kött. I regel gör vi det i under vårvintern för det passar in i tiden med övriga renskötseln. Under tiden arbetet med rökningen sker så finns det tid för kortare skidturer i trakten runt Nulltjärn och Nyhemmen. Detta är det område där Reidars familj och släkt har levt och verkat i många år. Om detta och rennäringen förr och idag berättar Reidar när vi skidar genom stämningsfull, vacker urskog. Ett område som också skyddas genom att det är en del av Vålådalens naturreservat. På dagarna lagar vi maten tillsammans i naturen. Vad sägs om att över öppen eld grilla revbenspjäll av ren eller "trollkorv" en samisk specialitet.
Låter det intressant? Kontakta oss på info@nulltjarnsgarden.se så får du ett prisförslag efter din önskemål.

 -- Samisk middag i kåtan (Samisk middag i kåtan, Fotograf Magnus Ström)

Vi lagar en genuin samisk måltid vid elden i kåtan…
Upplev friden i kåtan runt den sprakande elden sittandes på mjuka renfällar. Där man aldrig vet var samtalen bär, där vi är här och nu. Tillvaron utanför kåtan känns mycket långt bort.
Vi lagar maten över öppen eld precis som samefamiljen gjorde när man levde i kåtan större delen av året. Ni får prova olika specialiteter samtidigt som vi berättar om sydsamisk mattradition.
En renskötare berättar om livet för en renskötarfamilj förr, om koderna för att få livet i en kåta att fungera. Om hur renskötseln bedrevs förr när familjen levde nära sin renhjord året runt, fram villkoren för renskötaren i vårt moderna samhälle.
Kontakta oss på mailto:info@nulltjarnsgarden.se för mer information och bokning 

 

-- Eld (Eld)   
 

Att gör upp en eld - en uråldrig kunskap.                                                                                                      
Under två dagar får du ta del av nedärvd samisk kunskap i att göra upp eld under varierande förutsättningar.
Hur gör du upp eld med minst synlig skada på naturen? Vilket är det bästa sättet för att ge naturen möjlighet att själv läka såren efter en det att du har kokat ditt kaffe över en öppen eld?
Vi varvar lärandet med berättarstund i kåtan och äter mat baserat på råvaror som ren, älg och fjällfisk.
Känns detta intressant? Kontakta oss på info@nulltjarnsgarden.se  så presenterar vi ett prisföslag efter dina önskemål.

-- 1. (Tanja har spikat renskinn på härbret)

 

Hösten -  tid för renslakt
Enligt samisk tradition ska ingenting på renen gå till spillo vid slakt. Här får du lära dig hur man tar tillvara på skinnet som används som värmande underlag i kåtan, i kälken och utomhus när det är kallt och fuktigt.
Det skinn du själv har förberett och spikat får du, efter att det har torkat, hemskickat till dig.
Ni bor i dubbelrum på Nulltjärnsgården men kan också prova på att sova på renfällar i kåtan. Vi gör också en vandring i till den gamla byn Nyhemmen och hör historien hur samerna här levde förr.
Låter det intressant? Kontakta oss på info@nulltjarnsgarden.se så får du ett prisförslag efter din önskemål. 

-- Risa kåta (Ni får risa kåtan och sedan bo i den.)

 

 Att bo och leva i en kåta.
Var med och förbered kåtan för sommarens boende. Detta gör vi precis när björkarna har börjat slå ut. Under tiden vi risar kåtan så berättar Reidar hur samerna förr levde i dels den fasta kåtan i sommar- eller vinterland men även den flyttbara kåtan som man använde på den tiden man följde med renjorden. Man följde renjorden för att se till att den höll ihop och skyddade den mot rovdjur och andra faror.
Vi lagar maten tillsammans och det sker också med de råvarorna samerna förr använde, ren, älg, fisk och övrigt som naturen har att bjuda på. 
Låter det intressant? Kontakta oss på info@nulltjarnsgarden.se så får du ett prisförslag efter din önskemål.